Fitnesskampsporter

Hörni vi måste sluta klaga på fitness-kampsporterna och de som sysslar med fitness-kampsporter! Det kommer aldrig något gott ur att visa kritik mot andras fritidssysselsättning eller hobbyn. Heck – det kommer aldrig något bra ur att hålla på och klaga mot andra över huvudtaget. Att trycka ner andra är ju en strävan att sätta sigsjälv på en högre nivå, och varför måste vi kampsportare sätta oss på en högre nivå än fitnessutövare? Vi håller ju inte på med samma sak. Att hålla på och argumentera att fitness-kampsporter inte är ”riktiga” kampsporter är ganska döfött. Alla vet ju det, och det enda den argumentationen bevisar är argumentatörens dumhet. 
Men allting har sin plats. Även om fitnessgrenarna saknar väsentliga delar av kamp, som tex en motståndare med en egen vilja, har de mycket att erbjuda sina anhängare även om vi diskuterar kampförberedande egenskaper. Det måste ändå varje intelligent person kunna medge. – Om du verkligen är en så hög och viktig kampsportare att du kan argumentera vad som är och icke är ”riktig” kampsport kan du börja med att beskriva kampsportens tre hörnstenar!  (Dvs teknisk, fysisk och mental styrka). Hoppsan Kerstin, vilken fitnessgren strävar inte till att öka den fysiska styrkan hos utövaren? Vissa fitnessgrenar kör superhårda kardiovaskulära pass som i allra högsta grad utvecklar de fysiska egenskaper som behövs vid kamp eller självförsvar. Det är inte helt omöjligt att tänka sig att en fitnessutövare som kör tre svintunga kardiopass i veckan är i bättre kondition än Du. Dessutom liknar ju de mekaniska rörelser som utförs under passen slag och sparkar, vilket ändå på någon nivå (om än liten) är bättre än att ligga på soffan och inte göra nåt alls (alterativt sitta vid datorn och författa hetstexter). Och visst kan man se att ihärdiga fitnessdutövares självförtroende ökar utmed träningskarriären. Jag argumenterar alltså därför att även fitnesskampsporterna utvecklar till en viss nivå de tre hörnstenar som ”riktiga” kampsporter försöker göra. Sen är jag naturligtvis medveten om saknaden i erfarenhet av tajming, avståndsbedömning, identifiering av utövarens rörelser, förutseende, balans vid inkommande krafter, grepp, försvar mot strypningar, fällningar, markstrid etc… Listan kan göras hur lång som helst. 
Jag är glad att fitnesskampsporterna finns, och det tycker jag även andra kampsportare ska vara. Det finns faktist rum för ett brett urval fritidssysselsättningar. Jag har sett flera gånger hur en ny kampsport eller kampsportsklubb ofta kan bli nerhackad av redan etablerade klubbar, naturligtvis i desperation över den ökande konkuransen. För det första borde varje klubb, gren, instruktör osv fokusera på att själv göra ett så gott arbete som möjligt för att deras anhängare inte ska söka sig vidare. Är man själv den skickligaste instruktören med den trevligaste klubben som tränar den häftigaste kampsporten behöver man inte känna oro eller rädsla över konkurerande verksamheter. Att uttrycka sig negativt gentemot andra kampsportsklubbar eller –verksamheter (tex på en scen på en idrottsgala framför hundratals människor) leder aldrig till nåt gott. Och för det andra tycker jag vi borde förstå att ju fler grenar det finns desto större chans är det att utövare eller kampsportsintresserade människor hittar rätt, hittar den gren/klubb/gemenskap/coach som passar dem bäst. Jag ser faktist hellre att utövare som inte trivs med vår gren, inte vill foga sig efter vår traditionella kultur, inte vill följa våra uppföranderegler eller på annat sätt kan anamma det vi sysslar med söker sig vidare till en annan verksamhet. Ju längre de är kvar desto längre stör de verksamheten.
Det finns många olika anledningar till att människor söker sig till kampsporter. Det vi får räkna med är att de förr eller senare kommer att hitta rätt, och försöka ha en förståelse för det. De som vill lära sig hantera våldsscenarion kommer inte att känna sig tillfredsställd med fitnesspass på gymmet, och de som tränar enbart för konditionens skull kanske hittar sigsjälv bättre i ett gym med musiken dundrande. Alla är vi olika och olika målsättningar driver oss. Vissa vill bygga sitt självförtroende och öka sin mentala styrka för våga gå rakryggad på gatan, medan andra vill stå i rampljuset och imponera på brudar. Därför är det bra att möjligheter finns för alla hitta det de trivs med. När en människa är på fel plats leder det bara till frustration och stökigheter i klubben. Så – kan vi då låta bli att fortsätta känna oss hotade av fitnessgrenar och hacka på dess följare, eller kan vi förstå att det är bra att de finns så att de som inte tränar kampsport av kampsportsskäl har en verksamhet där de kan förverkliga sigsjälva? – Knappast, för en sak har jag lärt mig – Haters will allways hate…
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *