Gäster

Alla seriösa kampsportare besöker aktivt andra klubbar, andra instruktörers träningar, gemensamma träningsläger, osv. Avsikten är förstås självklar. Den seriöse och något erfarne utövaren inser naturligtvis hur man beter sig som gäst vid en annan klubb. För den mindre erfarne utövaren, som vi kan kalla för Wannabe, står detta inte alla gånge helt solklart. Därför tänkte jag sammanfatta en liten guide för dig som besöker andra klubbar. Dessa punkter bygger helt på vanligt bondförnuft kan man tycka. Ändock kan jag inte alla gånger uppfatta ett så omfattande förnuft hos alla gäster jag ser i mina klubbar. Det är förstås en mindre utmaning, tom ibland underhållning, och nästan alltid förblir minnet av dessa typer ett skämt mellan väggarna. Det som är mera allvarligt är ifall någon av mina utövare skulle bete sig illa i en främmande klubb. Då skulle jag få skämmas som instruktör som inte haft vett att guida dem bättre än så. Man får komma ihåg att inom kampsporten finns ofta strikta förhållningsregler som kan baseras på asiatisk kultur. Jag tycker detta är bra eftersom kampsport handlar om att slå och sparka. Då är det bra att det finns regler som bestämmer hur man beter sig under träningarna så att alla trivs och har trevligt.

The Wannabe’s Guide to Behavior in Foreign Clubs:

1. Följ lokala regler. Försök förstå i vilken miljö du befinner dig, och vilka förhållningsregler som finns. Lär dig av hur andra utövare beter sig och gör likadant även om du inte är van att göra så i din vanliga klubb. Om utövarna bugar åt varandra innan träning så gör det du med. Om de inte skriker vid varje spark, gör inte det du heller. Om de inte tar drickpauser mitt i ett träningsmoment så ta det inte du heller.

2. Artighet. Uppför dig alla gånger artigt. Varje gång du får en ny träningskompis du inte tränat med tidigare presenterar du dig med namn och en handskakning. Man gör inte så i alla klubbar, men extra artighet och gott uppförande har aldrig straffat sig. Det gör det lättare och bekvämare att kommunicera med träningskompisen under träningen. Var också noga med att be om ursäkt om din träningskompis får ont pga ett misstag du gjorde.

3. Respekt. Du måste inse att du är en gäst i en annan instruktörs verksamhet. Respektera det sätt som instruktören driver verksamheten på. Du kanske är van med andra metoder men det håller du för dig själv. Du är här för att hämta mer erfarnenhet, inte för att delge din erfarenhet till andra. Det får du göra när du fungerar som instruktör. Det är alltid bra med frågor, men håll dem okritiska och respektfulla. Du vinner ingenting på att signalera att du vet bättre.

4. Ödmjukhet. Du kanske har en högre formell grad än andra utövare i klubben, men din grad härstammar inte från samma källa, och därför är det inte helt säkert att din grad erkänns vid klubben. Det går bra att fråga hur du ska göra innan träningen börjar, men det bästa är att automatiskt ha ett vitt bälte. Det signalerar en stor ödmjukhet. Vad du har för grad spelar ingen roll för träningen och det behöver faktist inte alls framkomma under ditt besök. Undvik alla gånger att skryta eller framhäva dig.

5. Låg profil. Om du inte vet något om instruktören och de andra utövarna utgå ifrån att de har mer erfarenhet än dig och visa dem respekt. Du ska aldrig oavsett din grad ta en undervisande eller argumenterande roll i en klubb där du är gäst, även om du ser att de andra gör fel. Du behöver inte heller berätta hur du brukar göra. Det är helt ointressant för dem. Du är gäst i deras klubb – det är deras sätt som gäller på den här träningen. Börja aldrig argumentera. Håll låg profil med  målsättningen att få nya erfarenheter, bra som dåliga.

6. Lämna trygghetszonen. När man bugar in till en träning så gör man sig skyldig att följa instruktörens anvisningar. Om hon har byggt ett träningsmoment på ett särskillt sätt så ska alla följa det så som det beskrivs, även gäster som är vana med andra metoder. Du är inte här för att upprepa saker du redan kan. Du är här för att lära dig nytt. Om instruktören ber dig vrida höften mer vid sparken så försöker du göra det oavsett hur du är van att göra det i hemklubben. Man behöver inte skämmas för att man inte kan. Har man vitt bälte behöver man inte oroa sig för att någon har stora förväntningar.

7. Visa tacksamhet. Alla klubbar är inte helt öppna för gästutövare. Du har fått ett privilegium. Var noga med att visa tacksamhet oavsett vad du har för åsikt om träningen. Det minsta du fått är i alla fall en ny erfarenhet. Man kan faktist avlägsna sig från ett träningspass med tusen kommentarer om olika moment eller tekniker som aldrig lämnar huvudet. Man måste inte öppna munnen om man bara har kritik att komma med. Att ha goda relationer förlorar man aldrig på.

Som sagt är detta helt självklara saker som egentligen inte är begränsat till kampsportsverksamhet. Varför inte tillämpa detta också utanför träningen? Vad är det värsta som kan hända? – Jo, man kan få en massa goda relationer och kontakter. Andra alternativet är ju att man gör sig opopulär.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *