Träning

Jag får ofta frågan om vilken kampsport som är den bästa – och det kan man naturligtvis inte svara på. Allt handlar om vad utövaren vill uppnå med sin träning. Det jag ändå brukar svara är att alla kampsporter är bättre än att ligga på soffan. Det som de flesta utövare kommer att se är att kampsportsstilen kommer att ha mindre betydelse än klubbens atmosfär, stämningen mellan medlemmarna, instruktörens kompetens och pedagogiska förmåga etc. Det viktigaste är nämligen att man hittar en klubb där man vill träna ofta och hårt, och dit man vill gå pånytt genast efter att ett träningspass är slut. Tränar man ofta och ivrigt blir man skicklig, oavsett vad stilen heter.

I huvudsak drar jag gruppträningspass vid mina klubbar Mariehamns taekwondoklubb och Kickboxing Åland Islands där jag är huvudinstruktör. Är man intresserad av kampsport är man alltid välkommen att prova på. Vi har en öppen inställning och alla är välkomna. Stämningen i klubbarna är kamratlig och utåtriktat, och tempot och kontaktgrad är alltid upp till varje utövare.

Kärverksamheten i Mariehamns taekwondoklubb är naturligtvis taekwondo, med stor fokus på självförsvar och hantering av våldsamma situationer. Min egen kampsportskarriär är fylld av impulser från olika kampsporter, vilket naturligtvis syns i verksamheten. Om man är genuint självförsvarsintresserad räcker det inte med att träna taekwondo-matchteknik. Hör och häpna – det vanligaste målet vid våldsamt övergrepp är ansiktet, och det vanligaste vapnet händerna. En övervägande stor del av situationerna hamnar till marken, och vid alldeles för många har någon form av tillhyggen förekommit. Men givetvis tränar vi också match. Det ena uteseluter inte det andra 🙂 Taekwondo är ju en olympisk tävlingsgren. Det jag försöker göra är att skapa en allmänbildning där inget område lämnas outforskat.

Vid Kickboxing Åland Islands tränar vi kickboxing som idrottsgren. Vi fokuserar hela tiden på tävlingsreglerna och målsättningen är naturligtvis att vinna över motståndaren i ett tävlingsscenario. Trots det är det aldrig ett krav på att tävla. Man kan mycket väl delta i våra träningar även som motionsidrottare. Hos oss sätter alla sina egna målsättningar. Jag drar också flera personliga pass i veckan för seriösa kampsportare och idrottare som vill träna hårdare än den schemalagda gruppträningen. För att jag som personlig tränare ska intressera mig för en idrottare ska idrottaren vara beredd att jobba för sina mål. Med slarv och fusk uppnår man ingenting. Det är alltid okej att vara en motionsidrottare, men då kanske man inte behöver personlig träning. Vill man däremot ha stora och snabba resultat måste man jobba för det. Då finns jag här för att hjälpa till.